Detta måste du tänka på när det gäller frakt!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

Frakt kan vara något av en djungel! Det finns olika fraktbolag, spårbart, inte spårbart, frimärken, förtryckta etiketter osv. Vi är här för dig för att du ska kunna reda ut det mest väsentliga när det gäller frakt till köpare på Tradera!

Att välja rätt utifrån värdet

När du säljer saker måste du först av allt konstatera värdet på varan. Något som är superenkelt, du utgår helt enkelt från vad varan såldes för. Är det en vara som inte är så dyrbar, kanske enbart en hundralapp är det klokt att försöka erbjuda köparen ett så billigt fraktalternativ som möjligt!

Ingen tycker om att betala en proportionerligt för stor andel av totalpriset för frakt. Till exempel om du köpt en keps för en hundring så vill man helst inte betala 59 kr i frakt! I detta fall är det kanske bäst att gå på det billigaste alternativet vilket är att använda frimärken och skicka med Postnord!

Om du däremot har köpt något för 500 kr så känns det oftast helt okej att betala 59 kr i frakt!

Är värdet däremot större så vill du definitivt att paketet ska kunna gå att spåra! Detta är för både din och köparens trygghet. Köparen kan följa paketet längs dess väg och skulle det komma bort i posten så vänder ni er till fraktföretaget som kommer att hjälpa till.

Erbjud många alternativa fraktsätt

En del köpare kanske bor långt ute på landet och har långt till närmaste postombud som kan lämna ut paket. I sådant fall vill du kunna erbjuda köparen flera fraktsätt så att inte köparen tappar intresset pga att inget fraktalternativ passar. Se till att erbjuda att skicka med Postnord också, det kanske är det enda som fungerar för vissa köpare.

På motsvarande sätt vill du kunna erbjuda avhämtning också, dvs att köparen kommer hem till dig. I flera fall har detta skett för oss på SwedishReseller.se och det blir smidigt för både dig och köpare. Du slipper slå in paket och gå till posten och köparen slipper betala för frakt, WIN – WIN alltså!

Se till att väga varan innan du publicerar annonsen så att du kan ange ett fraktpris som blir korrekt och du inte får några obehagliga överraskningar. Dvs att du tagit för lite betalt för frakten med hänsyn till vikten.

Hur kan vissa säljare erbjuda gratis frakt eller oerhört låg frakt?

I vissa annonser så har säljaren angett en väldigt låg fraktsumma, typ 30 kr och i vissa fall anges gratis frakt. Hur kommer det sig?

Jo, i dessa fall har säljaren bakat in fraktkostnaden i priset. Man har valt att ta en lägre kostnad för frakten och ett lite högre för varan i hopp om att locka fler budgivare. SwedishReseller.se rekommenderar inte detta av två anledningar.

Dels behöver du betala mer i provision till Tradera eftersom provisionen baseras på försäljningspriset och inte på frakten. Du betalar 10 % i provision på slutsumman för produkten.

Den andra anledningen är att psykologiskt så tenderar köpare att föredra att dela upp summan i priset för varan och priset för frakten, var för sig. Det är nämligen priset för varan köparen kommer att jämföra med andra varor. Inte varans pris inklusive frakt.

Om säljaren har angett en väldigt låg frakt så är det av samma anledning. En del av frakten betalar du för genom ett högre pris på varan. Vår empiriska erfarenhet är att det går mycket bättre att sälja varan med ett separat pris för frakten.

Hur du packar som ett proffs!

Att packa väl är viktigt för att signalera att du har brytt dig om varan och du ansträngt dig för att nästa ägare ska få en vara i lika bra skick som i annonsen!

Tiden är också viktigt. Ju snabbare frakt, desto nöjdare kund och desto bättre omdömen får du.

För ömtåliga objekt är bubbelplast eller i värsta fall tidningspapper ett måste. Du vill hitta en kartong som är något större än den vara du ska skicka. Du bör sedan se till att ha ett lager med bubbleplast/tidningspapper mellan varan och kartongens innervägg. Detta kommer att skydda varan mot slag och stötar. Anta inte att fraktföretagen är ömtåliga med ditt paket!

Bubbelplast finns att köpa på stor rulle på exempelvis Jula. Eller varför inte återanvända bubbelplast som du själv fått någonting inslaget i.

Gör ett skaktest, när du skakar på paketet ska inte varan förflytta sig utan ligga still.

För mindre ömtåliga varor så som kläder kan du med fördel köpa ett storpack postorderpåsar. Det är påsar som du drar bort en självhäftande flärp som klistrar igen påsen med ett mer eller mindre kraftigt lim. Det finns olika storlekar så antingen köper du olika storlekar eller kör rakt av på Medium och hoppas på det bästa!

Vissa varor är så pass stora att det bästa faktiskt är att använda flyttkartonger!

Tänk miljösmart och kostnadseffektivt!

Var kan du få tag på kartonger i olika storlekar att använda som dessutom inte kostar dig någonting extra? Jo, naturligtvis genom att använda kartonger som du själv fått varor i. Om du tillhör en av dem som beställer en del på nätet så får du säkert kartonger hem då och då. Spara dessa och återanvänd!

Om du inte beställer så mycket så varför inte gå ner i lägenhetshusets soprum (om du bor i ett flerfamiljshus) och kolla i wellpappinsamlingen. Där finns nästan alltid kartonger att finna som går utmärkt att återanvända.

Hoppas detta bidragit lite grand till att du ska kunna tänka smartare när det gäller frakt på Tradera!

Lämna en kommentar