Hur du skapar förtroende på Tradera & 5 bästa sätten att öka dina omdömen!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

I den här artikeln kommer du får reda på vad som gör att du får dina potentiella kunders fulla förtroende och inte missar viktiga intäkter genom negativa omdömen.

Grunden

Vi börjar med det mest grundläggande, ditt användarnamn. Detta kan vara mycket viktigare än du tror. Det är nämligen det första potentiella köpare ser när de ska klicka sig in på ditt konto och se på vilka omdömen du har.

Du vill eftersträva att hitta ett användarnamn som signalerar seriositet och förtroende. Ser du till exempel en användare med namnet ”PartyLordMasterAlex99” utan särskilt många omdömen så blir du förmodligen mer skeptiskt än om personen har användarnamnet ”AlexLundqvist95”.

Man behöver självklart inte skriva ut sitt fulla för och efternamn. Poängen vi vill göra är att du ska välja ett namn som verkar seriöst. Tradera erbjuder inte särskilt många sätt att framhäva ditt konto, men ett sätt de erbjuder är att du kan välja en bakgrundsbild till ditt konto. Så varför inte utnyttja denna möjlighet? Kanske du kan lägga in en fin naturbild eller en stadsbild över den stad du bor i? Det ger en mer personlig känsla och kan bidra till ett positivt intryck av dig som en pålitlig traderasäljare!

5 sätt att öka din omdömen

Om du vill börja tjäna pengar genom Tradera, behöver du verkligen bry dig om tråkiga saker som omdömen? Svaret är ett rungande JA! 

Omdömen är livsviktigt för att bli en framgångsrik säljare på Tradera och du kommer inte få många kunder om du har flera negativa omdömen.

Om vi tar det från början så är Traderas system med omdömen uppbyggt så att när en kund köper något av dig så får kunden möjlighet att betygsätta dig som säljare på 4 olika områden. Dessa är:

  • Objektbeskrivning, dvs. hur väl varan stämde överens med bild och beskrivning
  • Kommunikation, dvs. hur responsiv säljaren är och hur snabb den är på att svara på frågor
  • Leveranstid, dvs. hur snabb säljaren var på att skicka iväg varan
  • Fraktkostnad, dvs. om fraktkostnaden som säljaren begärde var rimlig i förhållande till vikt och storlek på varan.

Sedan beräknas ett genomsnittligt betyg fram utifrån de ovanstående punkterna. Skalan är 1-5, där 5 naturligtvis är toppbetyget och det man ska eftersträva.

På motsvarande sätt kan en säljare ge betyg till en köpare. Det är mycket viktigare att ha bra omdömen om du främst är på Tradera i säljarrollen. Om du främst använder Tradera för att köpa saker spelar det egentligen inte så stor roll om du har några negativa omdömen. Detta beror på att du som köpare har rätt av köpa av vem du vill, oavsett om du har negativa omdömen. För många negativa omdömen leder dock till avstängning. Köpare kan också bli blockerade av enskilda säljare om de har misskött sig.

Alltså är säljare mycket mer känsliga för dåliga omdömen än köpare. 

En säljare som har väldigt få omdömen kommer köpare var mindre benägna att handla av. Och om de skulle köpa något så är det troligtvis en vara av mindre värde. Detta har helt enkelt att göra med att köpare inte kan lita på dig som säljare om du inte har bevisat att du är att lita på, genom att ha fått många positiva omdömen.

Så nu när vi vet detta, hur kan vi öka våra egna omdömen och få fart på våra försäljningar?

1. Köp av andra

Passa på att handla saker du behöver själv från Tradera. Detta gör man för att få många positiva omdömen som köpare. Även fast du inte har bevisat dig som säljare ännu så säger det åtminstone någonting om dig som person om du har flertalet positiva omdömen som köpare. Det bevisar att du betalar för de du har köpt i tid, och det kan vara värdefull information för potentiella framtida köpare. Kanske kan du passa på att köpa material för att frakta varor, så som tejp, postorderpåsar, kartonger eller liknande? Eller passa på att köpa sådant som du ändå hade behövt köpa någon annanstans. På Tradera finns ju nästan allt.

2. Kommunicera med köparen direkt att avslutad auktion

Som köpare vill man se sig sedd och prioriterad och genom att helt enkelt skriva ett meddelande direkt efter avslutad auktion kan du uppnå detta. Vi brukar skriva något i stil med

Tack så mycket för ditt köp! Jag kommer att skicka varan senast under morgondagen. Ha en fortsatt trevlig kväll. Bästa hälsningar // [Ditt namn]

exmpelfras efter avslutad auktion

Man kan också, ett par dagar efter att säljaren har fått varan och troligtvis hunnit prova den/titta på den, skriva och uttrycka att du hoppas att köparen är nöjd med sitt köp och att du finns tillgänglig om det uppstår några frågor. På detta sätt så ber du inte direkt om att de ska skriva ett positivt omdöme men mellan raderna  så är det precis vad du gör. 

3. Skicka varan väl förpackad

Tänk dig att du förväntansfull står i postkön och ska hämta ut din efterlängtade vara som du köpt på Tradera, bara för att mötas av att få ett tillknycklat, fult paket som kanske delvis har börjat spricka upp. Då har du direkt dömt ut säljaren och kommer troligen att bli mer skeptisk till varan när du väl öppnat paketet!

Undvik detta genom att t.ex. återanvända kartonger som du fått paket i och frakta dina prylar i dessa. Det spelar ingen roll att ett företags logotyp finns med på kartongen. Klistra sedan igen kartongen med klar packtejp (inte brun eller silvertejp), då ser det nästan ut som ett vanligt företagspaket. Är det kläder du skickar är postorderpåsar bra pga. att de nästan inte väger någonting och också ser väldigt snyggt ut. Det finns budgetvarianter som är enkelt mörkgråa och sedan snyggare påsar med massor av olika färger, som också kostar lite mer. 

Investera också i en stor rulle med bubbelplast för dina känsliga varor. Köpare älskar att få paket som är välpackade då de känner att varan tagits hand om väl, både av förra ägaren och även i postgången. 

4. Gör det lilla extra

Som en ytterligare gest till din köpare och som verkligen sätter pricken över i, är att inkludera en liten hälsning i paketet. Antingen i form av en handskriven lapp där du tackar för köpet och hoppas det ska bli nöjd, eller till och med en liten godisbit.

Många företag kör med detta och visst blir man glad när man överraskas av lite godis när ens paket med t.ex. kopieringspapper kommer?

Köp till exempel ett storpack med fruktkola på ÖB och lägg ner 1-2 godisar i paketet, de allra flesta kommer att uppskatta detta väldigt mycket! Det kostar dig dessutom nästan ingenting, du kommer att tjäna på det i långa loppet, genom nöjda köpare!

5. Bemöt klagomål direkt och korrekt

Självklart är det supertråkigt att få höra att en köpare inte är nöjd med varan som du har skickat. Oftast så går det dock att lösa till det bättre. Har du dessutom gjort ditt jobb rätt från början, dvs tagit ärliga bilder och skrivit en utförlig och bra beskrivning så är sannolikheten låg att det bli problem överhuvudtaget.

Som en tumregel kan man säga att det oftast är värt att skicka tillbaka köparens alla pengar hellre än att ta ett negativt omdöme. Vinsten du får behålla om du beslutar dig för att hålla kvar pengarna vägs inte upp av ett negativt omdöme som kommer att skrämma bort åtskilliga av dina framtida potentiella köpare.

Låt oss ta ett exempel. En köpare hör av sig och säger att skjortan de fått har en fläck på sig som du inte tagit upp i annonsen. Steg ett är att beklaga till köparen att det har hänt, visa att du genuint bryr dig och beklaga det inträffade. 

Steg två är att fråga köparen hur den tycker ni kan lösa problemet så att den blir nöjd. Kanske nöjer sig köparen med att få 25-50 % av pengarna tillbaka? Kanske ni kan mötas halvvägs? 

Försök få ett grepp om hur köparen är som person. Är köparen väldigt upprörd och mycket bestämd kan det vara svårt att komma fram till en lösning som är något annan än att ge tillbaka hela summan. Som sagt så lönar det sig ändå i längden att priortiera omdömen över pengar från en enskild vara.

Misstänker du att köparen försöker skoja med dig och du känner dig helt säker på att varan var i toppskick, be då att köparen returnerar varan till dig så att du får göra en egen bedömning. Därefter ta ställning till hur du vill göra. Man ska inte låta sig köras över heller. Det är en fin balansgång kan man säga.  Ofta kommer köparen inte att orka returnera varan och då dör saken kanske ut av sig själv. 

Skulle du ändå få ett negativt omdöme så kan du bemöta det så att det syns på din omdömessida, men det bästa är såklart att försöka undvika att hamna där från första början.

Berätta gärna vad du tycker genom att ge oss en kommentar under inlägget eller kontakta oss via vårat kontaktformulär som du hittar här. Vi är alltid väldigt tacksamma för just din feedback och vi jobbar kontinuerligt på att bli bättre på att ge just dig det du vill ha. Saknar du något eller vill att vi tar upp något i en framtida artikel, tveka inte att höra av dig!
Vi på SwedishReseller önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Lämna en kommentar