Profit not Projects – Hur du väljer ut guldkorn och sparar tid!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

När du strosar genom secondhand-butikerna kommer du att hitta flera saker som potentiellt skulle kunna sälja på Tradera, bara man fixar till dem lite.

Det kan vara en knapp som saknas, att skorna är riktigt smutsiga, att hjulet på ett par inlines snurrar dåligt eller egentligen vad som helst.

I sådana lägen är det lockande att köpa prylen för att fixa upp den och därefter sälja med vinst.

Undvik att köpa dig problem

När du köper prylarna så vill du inte köpa på dig ett tidsödslande projekt som kommer att ta dig flera timmar att fixa upp för att få det redo för försäljning.

Tanken med reselling är att du så snabbt som möjligt ska förflytta objektet från secondhandbutiken till en ny ägare, via Tradera och tjäna pengar på det.

Detta misslyckas du med om du sitter vid ditt köksbord, inne på den tredje timmen med nål och tråd för att försöka laga den där jackan som kanske kommer att ge dig 300 kr i vinst. Timpenningen blir då frukstansvärt dålig och du riskerar att tröttna på reselling efter att ha lagt ner för mycket tid på att fixa något för en mindre vinst.

Kort sagt så vill du fokusera på vinst (profit) istället för projekt (projects)!

Du vill helt enkelt ha dina prylar i lager så kort tid som möjligt för att undvika att binda kapital och för att snabbare tjäna pengar.


Så vilka prylar är värda att faktiskt lägga en liten tid på att fixa upp?

Det är helt enkelt sådana prylar där du på ett par minuter kan fixa upp prylen så att den blir redo för försäljning.

Låt oss ta några exempel från verkligheten för tydlighetens skull.

Ett par riktigt välanvända XBOX360-kontroller var rejält smutsiga och såg inte alls ut att vara värt någonting. Men efter att ha gått över kontrollerna med en så kallad fläcksuddare eller mirakelsvamp (en svamp med mycket små fibrer som har en lätt slipande effekt) så försvann all smuts och kontrollerna såg som nya ut. Om du vill kolla in priset på mirakelsvampen på Amazon så hittar du det här.

Detta knep har också funkat på sneakers med ovansida av gummi (t.ex. Converse), där fläckarna försvinner hur bra som helst efter att ha använt mirakelsvampen.

Ett annat exempel är en Babymonitor eller Babyvakt (en sådan radioapparat där man hör när barnet blir ledset) var också rejält nedsmutsad, men märket var bra och efter en omgång med mirakelsvampen blänkte prylarna som nya igen!

Det gemensamma för alla dessa prylar är att det tog mindre än 5 minuter att ta dem från att se tråkiga och värdelösa ut till att se ut som nya! Alla dessa prylar kunde sedan säljas på Tradera.

Det finns självklart undantag

På vår Instagram-sida har vi vid ett tillfälle tagit upp en Fjällräven-vinterjacka som vi hittade på Stadsmissionen. Detta är en riktigt jackpot men jackan hade ett litet hål på ärmslutet och jackhängaren (den lilla öglan högst upp vid nacken var av).

Eftersom jackan är värd över 1000 kr så la vi ner en mindre summa pengar på att köpa lite textillim och nål och tråd. Därefter fick vi tillämpa våra kunskaper från syslöjden i skolan och någon timme senare var jackan i dugligt skick.

Detta var något av ett projekt för oss MEN det var värt det eftersom vinsten blev så pass mycket högre än vad den hade blivit om vi inte hade genomfört lagningarna (jackan såldes för över 1600 kr). Dessutom var jackan så pass värdefull i sig att det kändes värt att genomföra ett litet reparationsprojekt.

Samanfattningsvis

För att sammanfatta menar vi alltså att du ska hålla dig borta från att köpa prylar och lägga tid på att fixa upp dem om du inte bedömer att vinsten gör det hela värt det. I klartext ska vinsten vara ganska stor för att du ska vilja lägga ner en större mängd tid på att fixa upp något.

Självklart kan du köpa saker och fixa upp dem eller rengöra dem om du tror att det inte tar särskilt lång tid. Alternativt om tid inte är en bristvara för dig och du tycker att det är roligt!

Men för de allra flesta så är tid en bristvara och då säger vi, ”don’t buy projects, focus on the profit!”

Lämna en kommentar