Hur du bedömer priset på prylarna med 3 enkla sätt!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

Bland det svåraste med att köpa och sälja saker på Tradera är att du inte alltid vet vad prylarna kommer kunna säljas för. När du själv inte sitter inne med kunskapen eller vetskapen om prylens värde så blir självklart mycket svårare. Vilket är varför du behöver göra research!

Och hur gör du research? Jo, det ska vi förklara i den här artikeln.

Det finns egentligen tre olika sätt som vi använder oss av för att uppskatta prylarnas värde. Alla dessa sätt är något du kan göra on the spot och direkt i butiken. Du vill veta att prylen kommer kunna säljas till vinst så att du får tillbaka dina pengar och helst mer därtill.

Med tiden kommer din erfarenhet att göra att metoderna inte behöver användas lika ofta. Du kommer helt enkelt att lära dig olika märken, prylar och så vidare för att snabbt bedöma värdet. Dessutom kommer du att veta bara genom att titta på en vara, ungefär vad den kommer att sälja för.

Låt oss börja direkt med den vanligaste och kanske enklast metoden!

Kolla tidigare avslutade auktioner i Traderas app

Sök via Traderas app på avslutade annonser för att se vad motsvarande pryl har sålts för tidigare. Använd sökord som märket på varan och vad det är för något.

Exempelvis ”Fjällräven keps” eller ”Sony playstation 2”. Ibland kan det vara så att du inte får några sökträffar, pröva då att söka på varianter av sökordet. Så som ”Sony PS2” istället för ”Sony playstation 2” och liknande.

Är det kläder du letar efter så titta på märket men titta även inuti plagget om det finns ett ”style name” eller ”style number”. Det gäller ofta för jeans och sneakers som är kategoriserade efter olika nummer. Sök då på ”Levis 501 jeans” till exempel för att hitta den exakta modellen och vad den sålts för.

Traderas sökmotor kan, enligt vår uppfattning, vara lite sisådär med att hitta snarlika sökord så prova dig fram.

När du har hittat annonsen/annonserna som visar samma pryl som du har hittat, gör då en bedömning av skicket. Är det bättre, sämre eller samma skick som den vara du hittat? Det måste du naturligtvis ta hänsyn till i ditt beslut om vad du tror att varan kan vara värd.

Försök titta på så många avslutade annonser som möjligt. Då får du mer data som underlag för dig när du lägger ditt pussel och försöker uppskatta ett rimligt slutpris för prylen.

Försök att bortse från aktiva annonser utan bud, det ger ju dig bara en uppfattning om vad någon vill ha betalt för en viss vara. Du vill ju veta vad ”marknaden” är beredd att betala.

Har du hittat en vara som är ny i sin förpackning, sortera då på skick ”oanvänt” för att hitta motsvarande annonser och kika på deras slutpris!

Här har vi filtrerat på avslutade auktioner för Spice Girls kepsar.

Använd Ebays app

Många prylar du hittar där ute kommer att vara så pass unika att det inte finns några tidigare försäljningar på Tradera att hitta. Dessutom rensar Tradera successivt bort äldre avslutade auktioner så har du otur kan du då inte hitta någon ”comp” (motsvarande vara). I det här läget kan det vara bra att gå till ”storebror”, nämligen Ebay. Vi använder precis samma metod som i Traderas app, du söker på varans namn och sorterar på ”sold items/completed items”. Detta görs med fördel i Ebays app.

Ebay har också ett fiffigt verktyg om du hittar en vara som har en streckkod på sig. Till exempel bläckpatroner till skrivare. Du kan då scanna streckkoden som finns på lådan som patronerna finns i och på sätt hitta motsvarande annonser för just den varan. Då behöver du inte skriva in någonting manuellt i sökrutan. Är det en obruten förpackning så se då till att filtrera på ”New” under ”Condition”. så får du enbart motsvarande varor (”comps”) som är nya.

Ebays app är ofta väldigt bra att använda för att kolla pris på internationella varor så som elektronik eller annat som finns i både USA och Sverige. Du kommer inte hitta särskilt mycket på Ebay för svenska märken så som Haglöfs och liknande, där är Tradera mycket bättre.

Använd Google

Ett bra sätt att komplettera ovanstående metoder är att använda Google för att söka på varans namn. Om det är en vara du har hittat som fortfarande säljs nya i butiken så kan du gå in på den aktuella butikens hemsida och kolla nypriset. Är det ett väldigt högt nypris och du har hittat varan för en låg peng så kan du gissa dig fram till att du förmodligen kan sälja varan för vinst!

Är det en vara som inte längre säljs nya så kan du, med lite tur, hitta butiker med hemsida där det står att ”varan har utgått” och du kan fortfarande se vad nypriset var. Använd den informationen för att bedöma om prylen är värd att köpa!

Du kan även finna sådan information via pricerunner.se om du har tur, där kan man oftast hitta prishistorik för varor som slutade säljas för flera år sedan. I ärlighetens namn så är det kanske mest sådana varor som finner sin väg till secondhand-butiker!

Avslutningsvis!

Vi hoppas att dessa tre metoder kommer vara till god hjälp för dig som är ny inom reselling för att lyckas med det kanske svåraste i början. Nämligen att bedöma prylars värde. Detta är som sagt någonting du kommer att lära dig med tiden och då kommer du att bli mycket mer effektiv i din reselling-karriär. De flesta som sysslar med reselling brukar dock oftast komplettera med dessa metoder till sin egen kunskap eftersom ingen kan kunna precis allting!

Stort lycka till!

PS.

Om du är helt ny med reselling och vill ha en snabb genomgång av processen så föreslår vi att du läser våran introduktionsartikel till reselling som du hittar här.

Kolla även in våran artikel om hur du omvandlar 300 kr till 3611 kr för inspiration om inköpspriser och dess potentiella slutpriser på Tradera.

Lämna en kommentar