Fel att tjäna pengar på andra? Tänk om!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

Om du någonsin har tänkt tanken att det är fel att ta betalt mer för något än du köpte det för. Då är den här artikeln för dig! Vi håller nämligen inte med, vi anser att du till och med kan göra folk en tjänst genom att ta ett lite högre pris än du köpte det för själv.

Känns det oärligt att sälja något dyrare än du köpte det för?

Svaret är ett absolut och rungande NEJ, självklart är det varken oärligt, omoraliskt eller fel. 

Först och främst så skulle vi vilja rikta din uppmärksamhet mot i princip varje idag existerande företag. Företagen du kommer i kontakt med säljer saker dyrare än priset de själva köpte in varan för. Detta gäller allt från maten på ICA till kläderna på H&M.

Varför skulle du själv inte göra likadant?

Sedan är själva faktumet att ICA och H&M inte kan äga hela produktionskedjan inom företaget. ICA kan till exempel inte både odla alla grödor som sedan blir till spannmål och transporteras till butik samt äga all nötkreatur, betesmark, slakterier och transport till butik. 

Det är helt enkelt för mycket olika verksamheter med för många olika expertisområden inom samma företag.

Och H&M kan inte äga hela kedjan från bomullsodlingar, till försäljningen i butik. De fokuserar mestadels på den sista sträckan som är allra närmast kunden och låter de andra som är bättre lämpade till bomullsodling att sköta den.

Varje part i kedjan säljer sin produkt och tjänst för mer än de kostade dem att framställa den, vilket är helt i sin ordning.

Du kan och ska självklart göra detsamma. Din tid och din tjänst du levererar som reseller är värdefull. Värdera inte dig själv för lågt.

Ladda ner våran gratis e-book om de sju vanligaste ursäkterna till att man inte börjar med reselling genom att klicka här!

Varför har du rätt att ta betalt mer än du köpte något för?

För det första så handlar inte prissättningen om vad du tjänar utan om vad köparen får för slutpriset. Köparen bryr sig inte om din marginal, utan tittar primärt på att själv göra en bra deal i jämförelse med vad andra liknande varor säljer för på samma plattform eller vad varan kostar i nytt skick.

Köparen vet sannolikt om att man skulle kunna springa runt och leta i förråd, secondhandbutiker eller sitta inne och kolla annonser på saker som bortskänkes i hopp om att finna något till bra pris.

Men köparen har tagit sig till just den plattformen för att det förmodligen är bekvämt och skönt att kunna beställa nästan vad som helst online med bara några knapptryck. Glöm inte spänningen med att se om man vinner en auktion som kan vara nog så kul för köparen som det är för säljaren att se auktionspriset skjuta i höjden.

Säljer saker bättre om jag har ett lägre pris?

Det kan dom göra. Allting beror på kontext. Om varan är känd och köparen vet vad den vanligtvis kostar och är värd så kan ett lågt pris öka dina chanser att få prylen såld.

När det kommer till mindre kända varor kan effekten i vissa fall vara den motsatta. Det vill säga att ett högre pris gör att varan framstår som mer exklusiv. Att sätta ett för lågt pris kan därför trots vad man hoppas på sänka dina chanser att få prylen såld.

Ibland kan du alltså experimentera med att höja utgångspriset på din pryl istället för att sänka det. Det värsta som kan hända är att varan inte blir såld igen och du får sänka utgångspriset lite extra nästkommande auktion.

Det handlar om mindset

Det du levererar är bekvämligheten för andra att kunna köpa och få tillgång till prylar till schysta Win-Win-priser som dom annars inte skulle haft tillgång till. 

Du har viljan och energin att hitta luckorna i marknaden som andra sedan betalar dig din beskärda del för. 

Det du absolut inte ska göra är att själv sätta ett för lågt pris. Låt marknaden bestämma vad prylen är värd och var lugn med att dom inte skulle köpt den om den inte var värd pengarna för dom.

Sammanfattningsvis

Efter att du läst detta hoppas vi att du inser, om du inte redan gjorde det, att det är okej att tjäna på mellanskillnaden mellan köp och sälj.

Om du kan tänka dig att hålla prylarna lite extra i hemmet så experimentera gärna med att sätta ett lite högre utgångspris på din nästa annons och se om det ger ett något högre slutpris.

Med det sagt så önskar vi på Swedish Reseller dig fortsatt försäljningslycka!

Lämna en kommentar