Hur du tjänar pengar på dina begagnade kläder!

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

De flesta svenskar har kläder och skor hemma som är värda mycket pengar!
Det är dags att ta tag i dina gamla favoritplagg och låter dem hitta en ny ägare, du kan tjäna en hel pengar i processen!


Det finns potentiellt tusenlappar att tjäna.

De flesta av oss använder kläder/skor ett tag för att sedan av olika anledningar sluta använda plaggen. Kanske vi helt enkelt tröttnat på att bära dem, kanske prylarna blivit omoderna eller för stora eller för små.

Det många gör är att låta sakerna samla damm i garderoben. Det är dags att gräva fram tusenlapparna från garderobens damm och vi ska lära dig hur.

Ska du använda en tjänst som säljer kläderna eller göra jobbet själv?

Det finns olika tjänster som på ett bekvämt sätt tar hand om hela försäljningsprocessen åt dig. De skickar ofta en påse som du lägger dina kläder i och sedan postar du påsen till företaget, eller så hämtar de utanför dörren.

Fördelen med detta är just detta, det är väldigt bekvämt. Nackdelen är dock stor eftersom företagen tar en stor bit av kakan åt sig själv, det vill säga du får betala en rätt stor del i provision till dem. Gör du jobbet själv får du behålla alla pengar själv beroende på vilken marknadsplats du väljer. Mer om det nedan.

Ett exempel på en tjänst som gör jobbet åt dig är Sellpy som tar hela 60 % i avgift per såld vara upp till 500 kr och 30 % av allt som överstiger 500 kr. Dessutom tar det 10 kr i annonsavgift. En Sellpy-påse kostar dessutom 19 kr att beställa hem. Det är alltså en sådan påse du fyller med dina gamla kläder.

Tänk dig att du säljer en dyrare vinterjacka som säljs för 1500 kr, då blir det inte mycket pengar över till dig, tyvärr. Sellpy verkar inte heller rengöra exempelvis skor innan försäljning utan det får man göra själv. Sellpy förespråkar dock att sakerna man säljer ska vara hela och rena.

Säljer du sakerna själv via exempelvis Tradera så tar de bara 10 % i provision per såld vara men provisionen överstiger aldrig 200 kr. Använder du Facebook Marketplace är kostnaden noll, det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, kolla in vår artikel om hur du väljer rätt marknadsplats här för att välja rätt!

Sellpy’s annonser håller enligt vår uppfattning inte särskilt hög kvalitet, en hel del bilder är suddiga och annonserna är inte så utförligt skrivna. Du kan göra ett bättre jobb själv, tror vi!

Skor

De skor som säljer bra på Tradera är dels sneakers och finskor av bra märken, dels är det också praktiska skor så som vandringskängor eller barnskor.

Sneakers är något du bör vänta med att sälja till vårkanten då dessa säljer mycket bättre då. De märken som är extra intressanta är till exempel Converse och Nike Air Max.

När det gäller skor som är relativt dyra i inköp (t.ex. vandringskängor) finns det en bra marknad. Dessa kan säljas året om men är extra populära i samband med sommarsäsongen då vandring är populärt. Meindl, Lundhags och Haglöfs är populära märken. Dessa kostar ofta flera tusen kronor i nypris och därför är det förståeligt att folk vill komma över dessa billigare genom att köpa begagnat.

Barnskor av märket Kavat till exempel går också superbra att sälja, även om de är begagnade både en och två gånger.

Se även över om du har gamla skidpjäxor, både slalom och för längdskidor. Tänk dock på att slalompjäxor väger en hel del och kan vara dyrt och besvärligt att skicka med posten. Överväg då att sälja dem på Blocket eller Facebook Marketplace eftersom de då kan hämtas upp av köparen vid din dörr.

Jackor

När det gäller jackor finns det mest pengar i vinterjackor, detta beror på att dessa ofta är dyrare i inköp än andra. Självklart går det bra att sälja vår/höst-jackor också men dessa ger ofta lägre slutpriser. När det gäller lite tunnare jackor vill det nästan till att märket är något extra för att det ska gå att sälja till ett rimligt pris.

Det är självklart en fördel om jackan är av ett känt märke, t.ex. Ralph Lauren, Barbour, Canada Goose, Fjällräven, Haglöfs, Parajumpers, Peak Performance eller Moncler.

Var inte rädd för att sälja jackor som har någon liten defekt, det finns gott om folk som kan tänka sig att betala lite mindre för en jacka som har en skönhetsfläck. Alltså, du måste sänka priset på jackan om den är trasig på något sätt.

Vinterjackor fungerar bäst att sälja med början i oktober och vårjackor kan man börja sälja i mars/april för bäst slutpris.

Skjortor, jeans, tröjor och liknande

Det är väldigt svårt att sälja kläder som inte har något särskilt märke (icke märkeskläder, typ H&M). Kläder överlag har ett ganska dåligt andrahandsvärde och särskilt om det inte är märkeskläder vi talar om.

Eventuellt kan man sätta samman klädespaket med flera plagg (icke märkeskläder alltså) och sälja till ett överkomligt pris. Men även skjortor, jeans och t-shirts etc. av bra märken ger bara tillbaka ca 20-30 % av ursprungspriset. Alltså om du säljer exempelvis en Ralph Lauren skjorta som du betalat 1000 kr för så är det sannolikt att du får tillbaka ungefär 200-300 kr.

Men visst är det väl bättre att tjäna igen lite pengar än att kläderna ligger oanvända i garderoben?

Sneakers och övriga skor som inte är av något särskilt märke är mycket svårsålt och ger låga slutpriser. Här får man ställa sig frågan om det överhuvudtaget är värt att lägga ner någon tid på att lägga ut en annons. Din tid är värdefull och du kan använda den till bättre saker än att sälja ett par skor för 50 kr. Är det märkesskor blir det en helt annan femma!

Är det värt att sälja dina begagnade skor och kläder överhuvudtaget?

Svaret på denna fråga är lite som vi redan varit inne på. Det beror helt på vilket märke prylarna har. Det är definitivt värt att sälja dina begagande märkeskläder/skor. Ska du sälja begagnade kläder/skor som inte har något särskilt märke så är tipset att lägga din tid på annat.

Det kommer inte vara värt mödan och det finns andra metoder att tjäna pengar på att sälja kläder. Till exempel att gå i second hand butiker och köpa märkeskläder eller andra prylar för att sälja! Kolla in den här artikeln för hur du gör detta.Lämna en kommentar