10 Misstag du måste undvika på Tradera

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

Det finns en massvis med fallgropar man kan råka ut för när man börjar med Tradera och framför allt inom reselling som vi fokuserar på. I den här artikeln kommer vi att gå igenom dessa misstag vi själva gjort och vad du behöver tänka på för att undvika dom!

1. Du köper på dig för mycket

Om du läst våra guider och sett vad man faktiskt kan tjäna som reseller är du naturligtvis taggad på att direkt komma igång och tjäna de stora pengarna. Denna iver kan lätt leda till att du plockar på dig mer eller mindre halva butiken och tänker att allt ska gå att sälja.

Så enkelt är det tyvärr inte. För att undvika denna fallgrop så är ett tips att vara kräsen när det gäller vilka prylar du köper på dig. Detta gäller särskilt i början när du inte kan så mycket om vad som brukar sälja bra. Slarva inte med din research och betala inga överpriser. I vår första artikel som du hittar här så går vi bland annat igenom hur du gör research när du väl hittat en pryl du tror har potential.

2. Tittar för mycket på varan och för lite på märket

Vad menar vi här är att du kan hitta en kanonsnygg jacka, kanske den till och med har prislappen kvar, men problemet är att jackan kanske är av märket Everest (det skulle lika gärna kunna vara något annat mindre prestigefyllt märke). Detta märke är Stadiums egna och säljer väldigt dåligt på Tradera.

Du ska hålla utkik efter prylar som är tillverkade av välkända tillverkare. Detta är exempel på märken som folk känner till och aktivt söker efter:

 • Peak Performance
 • Eton
 • Stenströms
 • Fjällräven
 • Sennheiser
 • Pioneer
 • Babolat
 • Tiger of Sweden
 • Converse
 • Disney
 • Ralph Lauren, osv.

Skippa alltså att köpa prylar som är tillverkade av mindre kända tillverkare, som inte andas kvalitet lika mycket.

3. Tar dåliga bilder

Att sälja en vara för bra vinst utan bra bilder är nästan omöjligt. Nybörjaren tar ofta bilder i dåligt ljus, med en plottrig bakgrund. Eller ännu värre, inte använder sina egna bilder utan tar bilder som de hittat på internet. 

Det är jätteviktigt att varan är ren och fin och att man tar bilden mot en neutral (helst vit) bakgrund. Ställ gärna upp ljusstyrkan lite så att varan verkligen “poppar” fram ur bilden. Du behöver absolut inte köpa dyra lampor eller systemkameror för att få bra bilder. En smartphone av lite bättre modell och dagsljus duger alldeles utmärkt. Ta bilden precis vid fönstret på ett bord eller golvet.

Är det en mindre vara, t.ex. en kaffemugg kan man ställa den på ett vitt A4-papper för att få en fin bakgrund. Detta är en budgetvariant men funkar bra för de allra flesta. 

4. Skriver en kort, innehållslös och intetsägande beskrivning

Tänk dig själv in i situationen att du ska köpa en vara av en främling på Tradera. Då vill du veta så mycket som möjligt om varan för att vilja ta steget att lägga ett bud.

Ungefär hur gammal den är, storlek (kläder), eventuella defekter, prestanda. Helt enkelt allting som kan vara av intresse ska du se till att få med i beskrivningen. Självklart kommer du inte kunna allting om varan men då är Google ett ovärderligt hjälpmedel.

Skriver en säljare om ett tennisracket “Bra racket, passar alla”, så säger det inte direkt någonting. Ta dig istället tiden att googla på den specifika modellen och helt enkelt kopiera prestandan från tillverkarens hemsida, så som vikt, strängmönster, greppstorlek etc. Skriv att den har en liten skada precis ovanför handtaget, om den har det, och ta en bild på skadan, då är du ärligt mot kunden och kommer slippa dåliga omdömen. Skriv inte för mycket text utan håll det på en lagom nivå.

5. Har dålig timing

Nybörjaren tror inte att det spelar någon roll när auktionen man har lagt ut slutar. Det spelar tvärtom stor roll.

Låt inte auktionen gå ut en vardag kl. 14:00 till exempel. Då är i regel de flesta upptagna med jobb och har inte tid att buda. Låt istället auktionen sluta på en söndag kväll, det är den bästa tiden då flest är aktiva. Vill du utnyttja timing ytterligare till din fördel ska du se till att auktionen går ut på en söndag kväll en lönehelg. Då är köpare som mest benägna att buda, vilket kommer ge dig absolut bäst avkastning!

Se också till att auktionen ligger ute minst en vecka så att köpare hinner hitta den innan den går ut. Skippa alltså korta auktioner som bara ligger ute 2-3 dagar. 

Tänk även på att många varor är säsongsbundna. Sälj till exempel inte skidutrustning och vinterjackor mitt i sommaren, och skippa att lägga ut solglasögonen i februari. 

6. För girig i prissättningen

Du kommer inte tjäna på att gå ut med för högt pris på dina auktioner. Särskilt inte i början om du saknar många positiva omdömen. Köpare kommer vara mindre benägna att köpa dyrare varor av någon som inte bevisat att de går att lita på, genom att de fått många positiva omdömen.

Sikta istället på att få ut många lite billigare varor och bygg upp dina omdömen och därmed köparnas förtroende. Du kan också passa på att shoppa lite själv på Tradera och på så sätt få positiva omdömen som köpare.

Vi tror på att sätta ett utropspris som du kan känna dig nöjd med som minimum. Får du bara ett bud, ja då har du iallafall fått ett pris som du kan känna dig nöjd med. Vi tror alltså inte på att sätta 1 kr som utropspris, det kan hända att du bara får ett bud och då går du mest sannolikt med förlust. Även om du kanske trodde att det låga utropspriset skulle locka många budgivare. 

7. Ger upp för lätt

Även om du haft dina prylar ute till försäljning ett par veckor och startat om auktionerna flera gånger. Ge inte upp! Fortsätt kämpa och lägg istället ut ännu fler saker till försäljning, då ökar din chans att få saker sålda lite då och då. Det kommer bli bättre och gå snabbare att sälja ju bättre du blir på att hitta rätt prylar för dig att sälja. 

9. Packar varor slarvigt 

Att packa sina varor väl när de har sålts är väldigt viktigt. Köparen vill kunna känna att varan de får har tagits hand om väl i frakten och att den fortsatt är i det skick som är beskrivet i annonsen. Ta alltså inte en pappkasse från ICA och vira silvertejp till ett fult paket. Spara istället kartongerna från när du själv får hem paket från onlinebeställningar och använd dessa. Köp klar packtejp, det ser proffsigt ut att försluta sina paket med. 

Om du vill ge ett ännu proffsigare intryck kan du köpa ett gäng postorderpåsar, det kostar inte så mycket men ser väldigt proffsigt ut och ger ett bra intryck. Se också till att inte ta betalt för mycket i frakt. Det är bättre att ta ett lite högre pris för varan och ha en lägre fraktkostnad, ingen tycker om att betala för frakt!

9. Slarvar med kundbemötandet

Vilka omdömen du får kommer att påverka hela din Tradera-karriär. Slarva alltså inte med att svara på kundernas frågor och var behjälplig att ta reda på svaren åt dom. Gör det där lilla extra! Svara även snabbt. Varken du eller dina kunder tycker om att behöva vänta flera dagar på ett svar från någon, men minst av allt gillar man att vänta på svar från en säljare.

Om en kund skriver till dig och är missnöjd med en produkt. Fråga kunden hur den själv tycker att ni kan lösa situationen på bästa sätt. Kanske en mindre kompensation räcker för att kunden ska bli nöjd.

I andra fall kan det vara värt att skicka tillbaka hela summan om ni inte finner någon annan lösning. Det är oftast inte värt att ta ett negativt omdöme för att göra en vinst. Självklart ska man inte betala tillbaka pengar för minsta lilla problem, det är en avvägning som du som säljare får göra från fall till fall. 

10. Du ser dig inte som en affärsman på en marknadsplats

Okej, vi förstår, du är en privatperson som vill tjäna lite extra pengar på Tradera. Du är inte ett företag med alla resurser ett sådant har. 

Men du behöver ändå bete dig på ett sådant sätt eftersom köpare förväntar sig affärsetikett. Börja till exempel inte bråka med en köpare, var seriös och professionell rakt igenom hela processen. Var artig och tillmötesgående och svara i telefon om du blir uppringd av en köpare, det händer inte så ofta men har definitivt hänt. Du kommer att tjäna på att ha affärsetikett. Se dig själv som ett företag som ska serva sina kunder, även om du är en vanlig privatperson.

Om ni har några synpunkter, tankar eller tillägg till artikeln får ni väldigt gärna lämna en kommentar! Det uppskattas alltid. Ta väl hand om er och Glad Midsommar!

Lämna en kommentar