Hur du väljer rätt site att sälja på online

Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.

SwedishReseller.se är inriktat på marknadsplatsen Tradera. Det finns flera anledningar till att vi valt just Tradera för att bedriva reselling. Den främsta anledningen är att marknadsplatsen är överlägsen när det gäller att nå störst antal köpare. Eftersom prylarna man säljer på Tradera ska kunna skickas via posten så når man köpare i hela Sverige. Man kan till och med välja att sälja till köpare i EU. Vi gillar även Traderas omdömessystem som är klart överlägset andra sajter.

Men det finns tillfällen då det kan vara klokt att välja att använda sig av andra marknadsplatser för att sälja prylar på. Vi ska i denna artikel titta på hur man väljer rätt marknadsplats. Vi tittar även på fördelar och nackdelar med de olika sajterna. De sajter vi kommer att titta närmare på är Traderas största konkurrenter nämligen Blocket och Facebook Marketplace.

Observera att nedanstående åsikter är våra egna och ska inte tas som en absolut sanning. Alla bör bilda sin egen uppfattning om de olika sajterna!

Blocket – Sveriges största köp och säljmarknad

Om vi börjar med Blocket så känner nog de allra flesta till den sidan. Sidan har funnits sen 1990-talet och faktum är att 7 av 10 svenskar har köpt eller sålt någonting på Blocket. Blocket.se har ca 5 miljoner unika besökare varje vecka och det ligger i genomsnitt ca en halv miljoner annonser ute på sidan samtidigt

Blocket har ett system där man betalar olika fasta annonsavgifter beroende på vad man säljer för saker. Är det en bilannons kan man få betala runt 200 kr men om du säljer en möbel kanske kostnaden ligger på ca 40 kr. Nackdelen med detta system om man jämför med Tradera är att du får betala för annonsen oavsett om varan blir såld eller inte. På Tradera betalar du endast 10 % provision om du får varan såld, provisionen är max 200 kr.

En fördel med Blocket är att de har ett väldigt bra system för att sortera och filtrera sökresultat för olika varor. Det blir då lätt för köpare att hitta rätt. En annan fördel är att Blocket för ett par år sedan introducerade en chattfunktion. En av fördelarna med chattfunktionen är att säljare inte behöver lämna ut sin privata mejladress för att kommunicera med köparna. Någonting som dessutom gjort användarvänligheten mycket bättre!

När lämpar det sig att använda Blocket för reselling?

Det kan vara om du hittar saker i secondhand-butikerna som är för stora för att skickas med posten. Det kan vara saker som cyklar, möbler, stora väskor etc. Blocket har visserligen en tjänst som heter Blocket-paket som möjliggör att på ett säkert sätt skicka varor inom Sverige. Men det är långt ifrån alla säljare som erbjuder detta. Därför är Tradera i vårt tycke den ultimata sajten att använda när du vill rikta in dig till hela Sveriges befolkning.

Facebook Marketplace – En gratis marknadsplats

Den absolut största fördelen med Marketplace är att annonserna är helt gratis. Detta är så klart någonting som gör att Marketplace snabbt har vuxit i popularitet, gratis är gott helt enkelt!

En annan fördel med Marketplace är att de har introducerat en typ av betygssystem där köpare och säljare kan betygsätta varandra när det gäller kommunikation, betalningstid etc. Detta kan vara en trygghet för köpare att kunna granska köpares betyg innan de beslutar sig för att handla av dem. Detta system liknar Traderas omdömessystem lite grand.

En nackdel med Marketplace är att du behöver kommunicera med säljarna via ditt privata facebook-konto. Detta är något som en del användare kan tycka är lite obehagligt.

Eftersom annonserna dessutom är gratis blir kvalitén på annonserna oftast sämre. Detta eftersom säljare inte har någonting att förlora på att lägga upp annonser som är bristfälliga. De kommer ändå inte att behöva betala någonting för dem och då blir kvalitén dessvärre lidande. Kvalité och trovärdighet hänger ihop så än så länge tycker vi att Blocket och Tradera ligger före Marketplace.

När det gäller sökfunktionen på Marketplace tycker vi att den ligger efter Blocket och Tradera. De två sajterna har bättre alternativ för att filtrera och sortera sökresultaten än Marketplace vilket gör att användarvänligheten på Blocket och Tradera blir bättre. Facebook Marketplace kan uppfattas lite plottrigt!

Vi rekommenderar att använda Marketplace för större prylar som inte kan skickas med post, eftersom det vanligaste är att köpare och säljare möts upp än att prylarna skickas med post. Vi rekommenderar att först prova att lägga upp en vara på Marketplace och om du inte får napp där så prova att lägga upp den på Blocket. Detta har med annonsavgifterna att göra! Du vill inte betala i onödan helt enkelt!

Lämna en kommentar