Observera! Om du köper något via länkar på vår hemsida kan det ibland vara så att vi tar emot provision. Läs mer om detta i vår integritetspolicy.
Du har bestämt dig för att du vill börja tjäna extra pengar på Tradera, grattis! Klokt beslut av dig!
Då är det dags att börja bygga upp ditt eget lilla lager av prylar att sälja. Det finns fler olika metoder för att hitta prylar att sälja. Man kan hitta saker att sälja genom att gå på loppisar, handla av privatpersoner på Blocket eller beställa saker från eBay eller Tradera.
Vilket är det bästa sättet att hitta saker att sälja?
Det absolut bästa sättet att hitta saker att sälja är att besöka second hand-butiker. Detta för att du har minst konkurrens när du väl hittat något du vill sälja, vilket gör att priset inte ökar genom budgivningar som det lätt kan göra på en auktionssida.
Vi jämför kort second hand-butiker med några andra alternativa sätt att hitta saker att sälja innan vi går vidare på hur du ska agera i butiken.
Om vi börjar med metoden att köpa saker av andra på Tradera och sälja det dyrare. Visst, det är klart att det går. MEN du tävlar tyvärr mot många fler som är ute efter att göra exakt samma sak. Sannolikheten att du gör en riktigt bra deal kommer alltså att minska kraftigt.
Låt oss ta ett exempel. Du ser ett par rejäla vandringsskor av märket Haglöfs. Dessa är mycket lättsålda och ligger helt rätt i säsong för sommaren, med andra ord, du vill ha dem!. Då kanske det är fem personer (eller ännu fler) som är med och budar om samma par skor. Detta trissar upp priset och minskar din potentiella vinstmarginal.
Att gå på loppisar fungerar självklart det också och är en riktigt bra metod. MEN det finns en svaghet, och det är att de inte arrangeras regelbundet och inte över hela året. Särskilt nu under pandemin har antalet loppisar varit begränsade. Vi vill lära ut en metod för att hitta saker att sälja som fungerar över hela året och inte bara under sommaren.
Blocket, och övriga liknande sidor så som Facebook Marketplace och Shpock har naturligtvis sin charm. Problemet är dock liknande det som man ser när det gäller att hitta saker på Tradera. Exponeringen för varorna är så pass stor att man konkurrerar med många fler människor än vad du gör i en second-hand butik. Man måste vara väldigt snabb för att kunna hitta fynd på dessa plattformar och det är inte alltid man har möjlighet att sitta och hålla koll eller att åka runt och köpa saker på olika adresser. Vi vill ju äga vår egen tid och bestämma mer eller mindre själva när vi ska hitta våra saker och då är Second-Hand butiker bäst, anser vi.
Låt oss ta ett exempel när det gäller Facebook Marketplace. En person lägger ut att de säljer en Nintendo 64 konsol med 20 spel. Helt klart en riktig guldgruva för en reseller. Inom 5 minuter kommer personen att ha fått åtskilliga meddelanden och sålt grejerna innan du hinner säga ”Super Mario”.
Då kommer vi till fördelarna med att hitta saker i Second hand-butiker. Som sagt kan vi styra själva när vi vill gå dit. Det är en stor fördel om man har en ledig dag mitt i veckan att hänga på låset till butikerna på morgonen. Det beror på att det är populärt att gå på second hand och det finns säkerligen andra resellers där, men exponeringen av prylarna i butiken är ändå så pass mycket lägre än online så chansen att du fyndar är mycket större.
Optimera din tid mellan butiker
Om vi utgår från att du som läser detta bor i en stad med ett par second hand butiker, vilket du nästan måste du nästan göra för att den här metoden ska vara lönsam för dig, så kan du med fördel lägga upp en rutt. Låt säga att Röda Korset öppnar klockan 08.30, Stadsmissionen öppnar 09.00, Erikshjälpen öppnar 10:00 och Återbruket (för skrot som folk slängt) öppnar kl. 11.00. Lägg då upp en rutt så du betar av dessa butiker i tur och ordning, då är du alltid där precis vid öppning och ökar dina chanser till bra fynd.
Observera att du absolut inte behöver vara där vid öppning, det går lika bra att åka dit på helgen då de flesta är lediga. Du kan fortfarande göra riktigt bra fynd!
Bekanta dig med butiken
Efter att ha besökt butiken ett antal gånger kommer du lära dig vilka typer av prylar som butiken “är bäst på”. Till exempel kanske Stadsmissionen har supermycket märkeskläder men inte så bra elektronik, Röda Korset kanske inte har så mycket bra kläder men gott om elektronik. Denna kunskap hjälper dig när du är inne i butiken att direkt gå till den mest intressanta avdelningen och sen vidare till de andra avdelningarna i rätt ordning.
Vid många butiker blir det lite av en “rusning” när portarna öppnas, då kan du vara snabb och gå direkt till rätt ställe. Så med rätt kännedom om butiken blir du en mer effektiv reseller.
Vad ska jag ha för budget?
Som nybörjare kan det vara svårt att veta hur mycket man ska börja handla för och vilken budget man ska ha. Vårt råd är att ta det lite lugnt i början och inte köpa på dig ett helt berg av prylar direkt. Var istället kräsen och gör din research noggrant. I början kommer ditt öga för vad som säljer bra nämligen inte vara lika tränat som det kommer att bli sen, med erfarenhet i bagaget. Vi skrev nyligen en artikel om vanliga nybörjarmisstag att hålla utkik för.
Det är ofta otroligt bra priser på second hand så för 200-300 kr så kommer du kunna köpa en hel del saker. Några prisexempel från verkligheten är Stenströms och Eton-skjortor för 20 kr styck. Tennisracket för 50-100 kr styck, DJ-mixerbord för 100 kr, jackor för 30-150 kr och kepsar för 5-20 kr. Ofta har personalen i butikerna ofta inte riktigt koll på sakernas värde och prissättningen kan då bli på tok för låg jämfört med prylens egentliga värde. Man kan självklart inte klandra personalen, de gör så gott de kan. Så börja med en mindre budget tills du lärt dig för att sedan öka successivt.
Vad är ett bra pris?
När du har hittat något i butiken som du tycker ser intressant ut gäller det att avgöra om det är värt att betala det pris som butiken begär. Du vill helt enkelt se om det finns någon vinstmarginal. Som en tumregel kan man säga att du åtminstone vill tjäna hundra kronor per flipp. Är det under hundra kr kan man fråga sig om det är värt besväret, om det inte är något som är väldigt enkelt att få snyggt på bild och frakta. Men du bestämmer själv din egen gräns såklart.
Låt oss ta ett exempel.
Du hittar en bärstol, närmare bestämt en lila Haglöfs ShoSho. Butiken vill ha 150 kr för den. Det du gör då är att gå in på Traderas app och skriver in ”Haglöfs ShoSho” och sorterar på avslutade annonser. Då kommer du att se vad folk historiskt sett har betalat för denna vara. Låt oss säga att tidigare försäljningar har gått för mellan 300-400 kr. Tradera tar 10 % i provision och köparen står för frakten utgår vi ifrån.
Pris i butik | Historiskt slutpris på Tradera/eBay | Provision | Potentiell vinst |
150 kr | 400 kr | 40 kr | 210 kr |
150 kr | 300 kr | 30 kr | 120 kr |
Då kan du räkna med att åtminstone tjäna ungefär 120 kr efter alla avgifter, kanske mer. Alltså är det värt att köpa bärstolen! Samma metod kan användas med Ebay appen, om tidigare försäljningar saknas i Tradera-appen. Tänk på att många bäckar små blir en stor å, häng inte upp er på att en försäljning enbart kan generera en hundralapp, det finns enstaka försäljningar som historiskt har gett nästan 2000 kr.
Vad ska du titta efter?
Som nybörjare rekommenderar vi att satsa på saker som är enkla att flippa. Till exempel brukar det finnas stora avdelningar med porslin i de flesta butiker, fokusera då på muggar som sticker ut. Till exempel Starbucks, Disney eller olika bilmärken. Dessa säljer ofta bra och muggarna kostar sällan över 5 kr styck. Skulle de inte bli sålda är det alltså inte hela världen.
En annan enkel sak är bärstolar för barn. Särskilt under sommaren. Dessa går som smör när det är reserestriktioner och folk vill vandra i vår fina natur här hemma i Sverige. Titta på märken så som Haglöfs och Bergans of Norway.
En annan sak som går bra att sälja och som passar nybörjare är tennisracket och då framför allt vintage tennisracket, det vill säga gamla trä-rackets. Dessa verkar folk gilla att hänga på väggen hemma som prydnad och de brukar sälja bra.
Detta är såklart enbart exempel på saker som brukar gå bra att sälja. Tyvärr finns det såklart inga garantier att prylar ur dessa kategorier kommer att sälja för just dig. Det gäller att testa och experimentera för att få en känsla för vad som sannolikt kommer att gå med vinst.